Музикални творци на свободна практика у нас, които не са от

...
Музикални творци на свободна практика у нас, които не са от
Коментари Харесай

И свободните артисти искат пари

Музикални творци на свободна процедура у нас, които не са от " Златния Орфей ", нито на пенсионна възраст, написаха отворено писмо до минстър ръководителя Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов. В него те упорстват за изработване на механизъм за подкрепяне и компенсиране на артистите, които не са обвързани на щат с държавните и общински културни институции.

" Tемата от през днешния ден ми е извънредно неприятна, само че след дълги месеци на договаряния и намеци като на " национална топка " сред разнообразни институции се постанова да се обърнем към обществото и медиите със следната истина. С две думи представете си, че сте музикант - свирите на музикален инструмент от 4 годишно дете по 8 часа дневно, приключили сте музикално учебно заведение, музикална академия и към 2019та свирите с едни от най-успешните музиканти и реализатори в България. Февруари 2021 - не може да покриете вашия екзистенциален най-малко, тъй като вие просто не може да практикувате специалността си поради наложените от страната ограничения. Вие не сте артист от " Златния Орфей " в пенсионна възраст, вие сте деен младеж, работещ крепко като всеки различен жител, само че за вас (за разлика от съвсем всички бизнеси), протекция и поддръжка - няма.

Това е първата идея, зад която се сплотяваме толкоз единомислещо и сплотено в нашия отрасъл, от както аз се занимавам с музика. И както сме написали: Това, което бъде изгубено в този момент, след това мъчно ще бъде възобновено. В средносрочен проект ще има последствия за многообразието на музикалната сцена в България, каквито даже не можем да си представим. Затова в този момент повече от всеки път важи изказванието: културата, респективно музиката, не е украсителен разкош, който да ценим в положителни времена ", гласи формалното изявление на Рут Колева.

Вижте и цялото писмо, подписано от Колева, Любо Киров, Графа, Иван Лечев, Камелия Тодорова, Антони Дончев, Орлин Павлов, Тони и Фики Стораро и доста, доста други.

Уважаеми Г-н Борисов, 

Обръщаме се към Вас с гледище за разработване на механизъм за подкрепяне и компенсиране на музикални създатели на свободна процедура, които не са обвързани на щат с държавните и общински културни институции.

От самото начало на корона-кризата музикалният бранш прояви схващане към проблемите и компликациите, които страната ни би трябвало да преодолява и с които се съобразяваме. Още преди първия и втория локдаун огромна част от сътрудниците по лична самодейност анулираха редица концерти и участия, с цел да дадат добър образец, както и непрекъснато призоваваха популацията да се преценява със обстановката и да съблюдава всички целесъобразни ограничения. Отдавна обаче настъпи моментът, в който форсмажорните условия, провокирани от корона вирусната пандемия, сложиха в неспособност физическото оцеляване на доста наши сътрудници.

Целесъобразните забрани направиха обществените музикални изяви невъзможни. Във изчерпателен колапс е и мрежата от заведения със подиуми за жива музика, в столицата и в огромните градове, осигуряваща при естествени условия минимални доходи за музикантите. Поетата мимолетна глътка въздух през летния сезон, не съумя да компенсира акумулираните преди този момент загуби, още по-малко съумя да обезпечи последвалите я месеци, в които загубихме право да упражняваме правомерно активността си. Много от нас останаха без безусловно никакви приходи за неопределен срок, което съществено рефлектира върху персоналния и обществения статус на нас и нашите фамилии. Колегите от останалите сфери на културата, бяха пощадени от заповедите на Министерство на здравеопазването и въпреки и при органически потенциал имаха опция да упражняват активността си, без фрапантни спирания (театри, музеи, галерии, а последната заповед към този момент кина, и школи по изкуства), само че за музикалните дейци такива благоприятни условия няма. От 27.11.2020 още веднъж бяхме принудени да преустановим всякаква активност, в най-активния за бранша интервал. Бяха анулирани стотици корпоративни събития, концерти, участия и частни начинания.

Всички наранени браншове в страната получиха някакъв тип обезщетения – някои от тях с % от годишните обороти за минали интервали, други със средства за опазване на личния състав, трети като сътрудниците ни на щат с обезпечени заплати и бюджети за културните институти, в които упражняват активността си. Дори заведенията, с които се оказахме събратя по орис получиха обезщетения за интервала, в който не упражняват своята активност.

Ние, музикантите обаче, както и всички свързани с активността ни специалности, упражнявани като свободно наети лица, не получихме никаква отбрана. Ако бизнесът в България, подкрепят от редицата избавителни ограничения, занапред ще се сблъсква с икономическа неустойчивост, нашият бранш е в тежък колапс от една година. В целия Европейски съюз и във всички развити страни отвън него, не съществува подобен казус, при който една съответна икономическа група е по подобен метод подценена и изолирана от всички принадлежности и стратегии за подкрепяне на бизнеса и засегнатите промишлености при справяне с рецесията породена от Ковид 19.

След месеци на дейни полемики с Министерство на културата, Министерство на Труда и Социалната политика и с Министерство на Икономиката не беше открит инструмент, с който да бъдат обезщетени големите загуби, които търпят актуалните музикални реализатори.

Настояваме за отговорно и солидарно отношение и грижа от ваша страна, за всички свободни актьори, работещи професионално в музикалната сфера.

Музиката е част от българския икономически живот. Това, което бъде изгубено в този момент, след това мъчно ще бъде възобновено. В средносрочен проект ще има последствия за многообразието на музикалната сцена в България, каквито даже не можем да си представим. Затова в този момент повече от всеки път важи изказванието: културата, респективно музиката, не е украсителен разкош, който да ценим в положителни времена. Колко доста имаме потребност от нея – изключително в задачата ѝ да поддържа целостта на нацията ни – виждаме в този момент, когато би трябвало да се лишим от огромна нейна част. И тъкмо по тази причина е толкоз значима в този момент тази финансова отплата, в подтекста на загубите и на доста други бизнес браншове.

Настояваме преди края на мандата си да постановите на отрасловите министерства изработването на подобен инструмент с цел да запазим актуалната музикална сцена жива.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР